Beszélgettél már egy fesztiválon Swarovski fülbevalók áráról?

Pár napja értem csak haza egy külföldi (egészen pontosan németországi) zenei fesztiválról és ezzel kapcsolatosan szeretnék megosztani pár gondolatot.

Az első és legfontosabb, hogy mindenképpen érdemes kimennetek nektek is ha tehetitek! A felhozatal egy olyan dolog, amiből már alapvetően le lehet mérni, hogy (sajnos) mennyivel előttünk járnak e témában nyugaton, ráadásul valahogy az egész olyan más. Nem azt mondom, hogy feltétlenül jobb, mert vannak aspektusok, amik alapján egyértelműen az itthoni tapasztalataim az erősebbek, hatásosabbak. Ezt persze ne vegye készpénznek senki, tekintve, hogy három hazai fesztivál is a nemzetközi elitben van, inkább a zenehallgatói és fogyasztási kultúra az, ami nagyban eltér a két helyen és emiatt érezheti magát itthon kicsit máshogy az ember. A történet odakint kevésbé szól a kizárólagos felejtésig tartó bulizásról, több figyelmet kap maga a zene, amit sajnos egyelőre idehaza csak egy kisebb réteg biztosít a bandáknak. Engem mint zenét hallgató- és játszó embert nyilvánvalóan utóbbi jelenség és attitűd jobban vonz. Ami igazán érdekes, hogy mindehhez nem kell neked a fura arcnak lenned, mint idehaza párszor tapasztaltam, természetesebb, hogy odafigyelünk, mit is hallunk. Meg aztán egy kicsit jobban szerteágazik az emberek érdeklődése ezen felül is. Például életemben nem hallottam még embereket egy fesztiválon Swarovski fülbevalók áráról beszélgetni. Hát ez most már csak múlt idő, mert itt még ilyenbe is belefutottam.

Talán a legjobb ha azt mondom, hogy bulizni ettől függetlenül itt is ott is nagyon jól lehet és az általam felhozott (kissé kukacoskodó) szempontokon túl tényleg nagyon jól haladunk mi, magyarok is felfelé a ranglétrán, nem véletlen, hogy egyes fesztiváljaink már évek óta mindig versenyben vannak a legrangosabb európai szavazásokon is. Remélem ez a kínálat folyamatosan tovább tud bővülni és hamarosan eljutunk oda, hogy a legnagyobb nevekért sem kell kimennünk a határon túlra, hisz ez azt jelentené, hogy minden eddig általam felsorolt probléma megoldódna. A hazai piac emellett évről évre ki tudna termelni rengeteg tehetséges zenészt, zenekart, akik sajnos a jelenlegi fogyasztói szokások mellett nem tudnak igazán érvényesülni, kitűnni és lassanként meg is szűnnek vagy megragadnak pár száz fős klubokban. Ezt nem szabadna hagyni! Remélem hamarosan mindez megváltozik és tényleg beigazolódik mindaz, amit itt elmondtam!

Ha érdekel egy nyári budapesti kaland, kérlek olvasd el ezt a cikkünket is:

https://nlfesztival.hu/varosnezes-es-a-kihagyhatatlan-motorosbolt-budapest/