Szórakozz biztonságosan!

Sokan azt gondolják, hogy a biztonságos szórakozás azt jelenti, hogy nem isznak túl sokat, nem drogoznak, nem csinálnak veszélyes dolgokat, esetleg védekeznek intimebb helyzetekben. Valóban ezek mind hasznosak tudnak lenni, de ne felejtsük el, hogy az időtartam, amíg oda kell figyelnünk, közvetlenül az indulástól, egészen a hazaérkezésig tart. Ezért már az sem mindegy, hogy milyen autóval indulunk útnak a későbbi kikapcsolódásunk helyszínére.

Az sem baj, ha a motorunk kibírja az utat, így nem kell az út szélén vacakolni vele, de általában ez7 az elkerülhetetlenebb probléma a hétköznapi vezetők számára. A gumik állapota már annál inkább számon kérhető, még a vasárnapi vezetőkön is.

Az első és legalapvetőbb dolog, hogy télen téli gumit, nyáron meg nyári gumit rakjunk az autónkra. Egyszerűen így tudjuk csak biztosítani a megfelelő tapadást. A téli gumik nyáron nagyon hamar túlmelegszenek és kopásnak indulnak, így egy idő után gyakorlatilag nem marad belőlük semmi. Ilyenkor aztán jó alaposan megnövekszik a féktávolság (vagy is az az idő, ami ahhoz kell, hogy az adott sebességről teljesen megállítsuk az autót). Az élesebb kanyarok bevétele közben is észrevesszük majd a különbséget, pláne ha teljesen ki is sodródunk emiatt. Ezzel szemben, aki télen is a nyári gumikat használja, felkészülhet rá, hogy a hideg időben az abroncsok sosem fogják elérni a megfelelő hőmérsékletet, így a tapadást ismét elbukjuk. Remélem, hogy nem kell elsorolnom ismét, hogy mik lehetnek ennek a következményei. Kanyarok, féktáv.

Sokan csak egyszerűen lusták, míg mások inkább a bukszájuk tartalmát féltik. Mind a kettő rossz hozzáállás. Egyrészt a cserét jobb esetben évente kétszer kell megejteni, és egy két óránál nem vesz többet igénybe, ha mi csináljuk, de szervizben ennél jóval gyorsabbak, igaz, akkor fizetnünk is kell érte. Másrészt szerintem a saját biztonságom minden pénzt megér. Ráadásul úton útfélen belefutok valami kedvezménybe. Hol egy nyári gumi leárazás, hol téli gumi akciók ugranak fel előttem. Használjuk ki ezeket a lehetőségeket, és akkor pénztárcánkat kímélve is a megfelelő állapotú abroncsokkal szerelhetjük fel autónkat.

Ha ellenőriztük a guminyomást is, illetve megtankoltunk, akkor már csak a biztonsági öv bekapcsolásáról kell gondoskodnunk, majd indulhatunk is kikapcsolódni, vagy épp haza, hogy kipihenjük a fáradalmakat. Ne feledjük a szórakozás nem csak pihentet, de kellemes élmények szerzésére is tökéletesen alkalmas, így gondoskodjunk, hogy minél több ilyenben lehessen részünk. Jó utat, és jó bulit kívánok mindenkinek.