Miért jó, egy ausztriai állás

Régen sokszor eszembe jutott, hogy vajon miben jobb egy külföldi munka, mint egy haza. Miért mennek olyan sokan Ausztriába dolgozni? Megéri kint lenni? Ilyenek, és még sok hasonló kérdés merült fel bennem…

A külföldi munkák

Sok ország kínál külföldi munkalehetőséget. Számos téren, és szakmában lehetőségünk van kint elhelyezkedni egy kis nyelvismeret segítségével. Hogy milyen állások? Tényleg bárki találhat magának ma már kint munkát, ha szeretne. Legyen az orvos, ügyvéd, de egy egyszerű szakács, vagy felszolgáló, de még egy olyan ember is talál munkát magának aki nem rendelkezik megfelelő szakmával, viszont dolgozni szeretne. A dolgos kezeket mindenhol szeretik, és mindenhol tárt karokkal várják.

Mindegy az, hogy hány éves vagy, és az is, hogy milyen nemű. Sok országban nincsen tapasztalatom, nekem csak az ausztriai állás téren, de ismerősök jártak már erre is, és arra is.

Az állások

Az egyik barátnőm édesanyja 50 évesen döntött úgy, hogynew-york-668616_640 Amerikába megy. Hogy miért pont Amerika? Ezt kérdeztem én is a barátnőmtől amikor megtudtam, hogy mik az édesanyja tervei. A történet onnan indult ki, hogy a szülei elváltak. Már sokkal hamarabb el kellett volna, de ez most nem ide tartozik, ezt csak ő mondta nekem. Szóval, miután egyedül maradt az édesanyja, és egy egyszerű dajka végzettsége volt, így olyan nagy keresetre nem tett szert. Sokat gondolkodott, hogy mit is csináljon, eleve egy keresetből manapság nem is igazán lehet megélni, nehogy még akkor, amikor az az egy is igen csak kevés. Nyelv ismerete volt, hiszen tanult előtte, így ez nem volt akadály. A kimenetele sem volt annyira egyszerű. Ami aranya volt, vagy értékesebb ékszere, mind eladta azért, hogy legyen egy kis költő pénze, és hogy tudjon vásárolni magának egy repülő jegyet. Sok pénze persze nem volt, éppen hogy csak annyi, hogy egy hétre remélte, hogy elég lesz majd kint. Ismeretsége annyi volt, hogy egy régi osztálytársa kint dolgozott, és ő azt ígérte, hogy majd segít neki. Két hónap leforgása alatt mindent megszerzett, amire szüksége volt. Papírok, útlevél, repülőjegy…és egy bőrönddel, mintha valami turista lenne, nekiindult a nagy világnak. nem tudom, hogy felelőtlen döntés volt e a részéről, vagy sem, de ott, ahol senki nem tud segíteni, mert kevés a pénz, sok más lehetőség nincsen.

A régi ismerős szerzett neki egy tömbházban egy kiadó szobát, így a lakhatása megoldódott. Szerencsére előre sem kellett fizetni az ismerős révén, így megmaradt a pénze élelmiszerre. Mivel sok pénzt nem vitt magával, így gyorsan el is fogyott. Az elmondások alapján sokszor koplalt is, e kitartott. Végül minden beindult szépen lassan. Ahol lakott, felajánlotta a tulaj, hogy takarításért cserébe ott lakhat. Talált magának egy étteremben is kisegítői állást, és közben az étterem főnkének a leányára is vigyázott. Nem volt könnyű azt tudom, az elmondások alapján. Mindenesetre én bátornak találom, hogy bele mert vágni.

Az ausztriai állás

Azért ez sokkal közelebb van, és sokkal másabb is. Nem is értem, hogy miért pont Amerika? Hiszen Ausztria itt van a szomszédban, és ha bármi gond van, akkor mégis csak haza tud jönni. Még repülőjegyre sem kellett volna költenie. Mindegy, mindenki máshogyan gondolkodik.

Én az előbb felsoroltak miatt is döntöttem úgy, hogy nem megyek messzire. Így döntöttem úgy, hogy keresek a szomszédos országban egy megfelelő állást magamnak. Mint szobalány dolgoztam kint pár hónapot. Törhető volt a munka, és a körülmények is. Még az is lehet, hogy egyszer visszamegyek én is újra.