Megtaláltuk az álomlakásunkat, a költözés fáradalmait meg levezettük egy fesztiválon

Amikor végre sikerült eladni a régi kis lakásunkat, a vőlegényemmel az volt az első dolgunk, hogy elmentünk fesztiválozni pár napra. Eléggé kimerültünk a sok melóban, ami a költözéssel és az eladással járt, úgyhogy kijárt nekünk a pihenés. A szülővárosunkban rendeznek meg minden évben egy jó kis túlnyomórészt rockzenei profilú fesztivált, ami eleinte egy kis underground fesztiválnak indult csupa rock és metal előadóval, mára már azonban a legkülönfélébb stílusok megtalálhatóak a temérdek színpadon. Mi még mindig nagyon szeretünk ide járni, mert sok jó előadót megnézhetünk egy helyen, az egésznek nagyon jó az általános hangulata és a nem zenei programok is nagyon érdekesek és szórakoztatóak. Nagyon jól esett ez a pár nap kikapcsolódás, ki is tomboltuk magunkat.

Sikerült találnunk egy új lakást, ami mindkettőnknek tökéletesen leírta az álomlakás fogalmát. Az előzőt inkább csak egy vészmegoldásként fogtuk fel, nem volt annyi pénzünk, hogy nagyobb és szebb lakást vegyünk, úgyhogy megelégedtünk ezzel, amit tulajdonképpen javarészt a szüleink vásároltak meg nekünk. Azért preferáltuk a saját lakást, mert így nem kell minden hónapban bérleti díjat fizetni, valamint teljesen más az érzete is, hogy a saját tulajdonú lakásodban laksz. Így hosszabb távon sokkal jobban megérte. Most már azonban mindketten teljes munkaidőben dolgozunk, mióta lediplomáztunk, úgyhogy el tudtunk kezdeni félretenni egy új lakásra. Már régóta gyűlt rá a pénz a lakástakarékpénztárunkban, de most újabb löketet tudtunk adni neki. Ekkor pedig meg is találtuk ezt a gyönyörű, két és félszobás lakást, ami nagyon jó fekvésű, imádjuk a környéket is, úgyhogy azonnal lecsaptunk rá.

A szüleink szerencsére nagyon sokat segítettek, hogy el tudjuk adni az előző lakást és minden úgy menjen, mint a karikacsapás. Persze ennek ellenére is kifáradtunk benne, hiszen mi még nem vagyunk ilyen ügyekben gyakorlottak, meg azért mégiscsak volt benne munka bőven. Apukám figyelmeztetett minket, hogy kell csináltatni a lakásról egy energetikai tanúsítványt. Mi csak sejtettük, hogy mi az, mert eddig soha nem hallottunk ilyesmiről. A hűtőkön és mosógépeken láttunk csak ilyen besorolást, nem tudtuk, hogy épületekről is ki kell állítani. 2012 óta azonban minden eladó lakóépületre kötelező megcsináltatni az energetikai tanúsítványt, különben nem adhatjuk el. A tanúsítvány hitelesített azonosítóját bele kell foglalni az adásvételi szerződésbe. Az e-tanusitas.eu oldalon találtunk egy céget, akik energetikai tanúsítvány kiállításával foglalkoznak és egy nagyon profi mérnök csapat végzi a munkát. Ők 12-24 órán belül elkészítik és kézbesítik a dokumentumot, mindezt sürgősségi felár nélkül, mert náluk ez a sebesség természetes.

energetikai tanúsítvány

Az ország bármely területén vállalnak gyors munkát, ami egyedülállónak számít ennél a cégnél, és nagyon rugalmas munkavégzés jellemzi őket. A hatékony munkamegosztás, a rengeteg tapasztalat és a professzionális, összeszokott mérnök csapat a nyitja a gyors munkájuknak. Nekünk is érdemes előkészíteni pár dokumentumot ahhoz, hogy még gördülékenyebbé tegyük a folyamatot: az épület helyrajzi számára mindenképp szükség lesz, amit az adásvételi szerződésen vagy a tulajdoni lapon találunk meg. Ezen kívül bármilyen építészeti tervdokumentáció (például alaprajz vagy műszaki leírás) a rendelkezésünkre áll, mutassuk meg a mérnöknek, mert minden információ jól jön az ingatlannal kapcsolatban. Kétféle módon is felvehetjük a céggel a kapcsolatot: a honlapon megadott telefonszámon hívhatjuk őket vagy pedig kitölthetünk egy űrlapot. Mindegyik esetben meg kell adnunk pár adatot, amiket a cég továbbít a területileg illetékes mérnök munkatársuknak.

A szakértő ez után időpontot egyeztet velünk, amikor eljön személyesen a helyszíni felmérésre. Ennek során lemér mindent, ami szükséges a lakás energetikai minőségének megállapításához. A mért adatokat elküldi a cégnek, akik ezek alapján besorolják a lakást egy energetikai osztályba a 12 kategória közül. Ki lehet választani, hogy milyen módon kérjük a dokumentum kézbesítését: elektronikusan vagy pedig futárszolgálattal. Az energetikai tanúsítvány díjáról számlát kapunk, így az ingatlan után fizetendő SZJA mértéke is alacsonyabb lesz. Egy-két pluszt is találni náluk, ha őket bízzuk meg a tanúsítvány elkészítésével: kapunk ajándékba egy Ingatlan Kisokost, valamint minden héten kisorsolnak két mozijegyet, amit az ország bármelyik Cinema City-jében be lehet váltani. Nagyon sok pozitív véleményt olvastunk róluk másoktól is, úgyhogy nyugodt szívvel választottuk az e-tanusitas.hu-t és nem is bántuk meg.