Manapság mindenre csinálnak fesztivált, napelem fesztiválnak is itt van már az ideje!

Az ember elfárad az egész éves hajszába, és amikor itt a nyár meg kell pihennie. Sokak nyaralást terveznek, vagy ellátogatnak nagyszüleikhez távolabbi rokonaikhoz, valaki csak a tévé előtt ül és megnéz pár évadnyi sorozatot. Vannak azok, akik ennél kicsit nyughatatlanabbak, akik vágynak az éjszakába, életük a bulizás a szórakozás, új emberek megismerése.

Erre mi lehet a legjobb színtér? Gondolom már mindenki rájött, egy jól megszervezett fesztivál!

Megannyi fesztivál van már az országban és csak szaporodnak. Sajnos sok rendezvény úgy viseli a ezt a nevet, hogy még egy falunap megnevezővel se illetném, de nem az én feladatom minősíteni ezeket, ezért ne is menjünk ebbe bele.

Amikor részvettem Szabolcs megyében egy sütőtök fesztiválon, majd egy lapcsánka (lehet, mások úgy ismerik, hogy tócsni) fesztiválon, úgy gondoltam, hogy már megéltem mindent, de hál istennek nem.

Ezek fényében gondolkoztam el azon, miért ne lehetne egy napelem témájú fesztivál!

Itt bevezetnék az érdeklődőket a megújuló energia rejtelmeibe, fontosságára, a mostani fosszilis és nukleáris energiahordozók elavultságára, veszélyeire.

Engem például rettenetesen érdekelne a napelemek működése.

Ahol elmondanák, hogy minden napelemnek van egy bizonyos hatásfoka, hogy a napsugárzás hány százalékát képesek átalakítani. Úgy hallottam pár 1 százalék különbség is rengeteget jelenthet. Hallottam, hogy a napelemek működésében közrejátszik valamiféle inverter, ami valamit az egyenáram és a váltó áram dolgaival függ össze, sajnos ezekhez nem nagyon értek, de ha lenne egy ilyen fesztivál, akkor biztos érdeklődnék ezután! A napelem működése elég összetett dolog lehet, és hogy az emberek felfigyeljenek a megújuló energiaforrásokra szerintem egész jó kezdeményezés lehetne ez a szervezés!

Lehet, megdőlne bennem az a tévhit, hogy a napelem csak egy üvegszerű valami, amit a tetőre felszerelnek, mert laikusként, csak ennyit értek hozzá. Pedig bonyolult és összetett művelet a napelem működése.

Fel is csigázott ez a téma és kicsit belekukkantottam az ”internetbe”, hogy hogyan is működik a napelem.

Izgalmas téma, tehát két fröccs között szívesen beszélgetnék egy okos emberrel ezekről a jelenségekről! Kiszakadni, szórakozni, minőségi élőzenés koncerteken részt venni a legjobb időtöltés és ha még ezek mellett valami újat is tanulok az egyszerűen zseniális! Összegezve én biztos támogatnék egy napelemekkel foglalkozó fesztivált, ahol megtudhatom a napelem működését, miért is fontos ez az energiaforrás, hol juthatok hozzá ehhez a technikához, milyen áron vásárolhatom.

Szerintem több értelme lenne egy ilyennek, mint egy tucat alma, körte, szilva vagy bármilyen fesztiválnak, ami egy eldugott kis faluban van és a részeg Józsi bácsi már annyira megitta a magáét, hogy szerencsétlen Gizi nénit kergeti a szerelmével!

Remélem a jövőben több olyan kikapcsolódási lehetőség lesz, ami valami új, fontos témát hoz el az emberekhez, mert kell, hogy kicsit tudatosabban éljünk.

Visszatérve a napelem fesztiválhoz, a befektetőknek is egy jó szervezés lehet ez, mert az emberek szívesen vesznek olyat, amit ismernek, és többségük szívesen védi és figyeli is a környezetét. Tehát, ha egy jó nagy tömegnyi ember tisztába van a napelemek működésével, akkor a földanya is megköszöni ezt!