Egyre több helyen használunk napelemeket, például a fesztiválokon

A nyáron voltunk a barátaimmal egy nagyobb vidéki fesztiválon. Nagyon jól éreztük magunkat, végre kikapcsolódhattunk és önfeledten bulizhattunk. El tudtuk engedni magunkat, egész este táncoltunk, énekeltünk, mulattunk. Egy hétig azért nem bírnék egy fesziválon maradni emiatt az életmód miatt, azért ebben is el lehet fáradni. De ez a két nap pont tökéletes volt. A higiéniai körülmények nem a legmegfelelőbbek, valamint nagyon drága is, ha bármit akarsz fogyasztani a helyszínen. A telefontöltés is vagy csak powerbank-kel lehetséges, vagy pedig a kihelyezett töltőállomásokon beállhatsz a sorba vagy épp elcsíphetsz egy-egy üres konnektort. Egyébként nagyon jó ötlet, hogy telepítettek a fesztiválra ilyen töltőállomásokat, főleg, hogy ezek napelemmel működnek, így mindig biztosítva van az energia. Egyre több helyen használnak napelemeket a városban is: legutóbb például a parkoló automaták tetején vettem észre napelem modulokat. Vagy például a kertekben is egyre elterjedtebb a napelemes kertilámpák, dekorfények használata.

Az unokatesómék is pont nemrég szereztek be napelemeket a háztetőre. Szembetalálkoztak egy lakossági napelem pályázattal, aminek a segítségével végre meg tudták valósítani ezt a régóta szövögetett tervüket, hogy telepíttessenek egy napelem rendszert. Elég jómódúak, de így is nagyon jól jött nekik ez a pályázat, hiszen a támogatás mindig nagy előny egy ilyen nagyobb befektetésnél. Egy napelem-rendszer telepítése sok megfontolást és tervezést igényel, úgyhogy érdemes professzionális céget megbízni a kivitelezésével, olyan céget, akik profi, minőségi alapanyagokkal dolgoznak. A napelempalyazatok.hu oldalon pont egy ilyen céggel találkozott az unokatesóm, egyből látta az oldal alapján, hogy komoly céggel van dolga. A honlapon egy átlagember számára is teljesen érthetően elmagyarázzák a napelemek működését, a telepítés feltételeit és a szükséges lépéseket. Ha nem ért hozzá az ember, akkor is megtalál minden információt közérthetően leírva a napelemepalyazatok.hu-n.

Az unokatesóm elmesélte, hogy ez a napelem pályázat nem csak napelemekre fordítható, hanem szinte bármire, ami elősegíti az ingatlan energiahatékonyságának növelését és a fűtési rendszer korszerűsítését. Lehet belőle napkollektort venni (ami ugyebár különbözik a napelemtől, a közhiedelemmel ellentétben), nyílászárók cseréjére fordítani, vagy például a fűtésrendszert korszerűsíteni. Az unokatesómék pedig a napelem-rendszert választották, mert annak segítségével kinullázható a villanyszámla és így nagyban csökken a rezsi. Ez úgy történik, hogy a napelem nem csak annyi áramot termel, amennyire a ház lakóinak szüksége van, hanem többet is, ami pedig feltöltődik a hálózatra. Ezért a többletáramért fizet a szolgáltató. A napelemek megrendeléséhez fel kell venni a kapcsolatot egy kivitelezővel, aki először is személyesen felméri a helyszínt. Ez nagyon fontos, mert a tető paramétereit így lehet csak igazán megvizsgálni, fotó, tervrajz vagy elmondás alapján aligha. A tető megfelelő tulajdonságai elengedhetetlenek ahhoz, hogy napelemet lehessen rá telepíteni. Ehhez elég erős tetőszerkezet kell, megfelelő dőlésszög, tájolás és az, hogy ne vessen rá árnyékot semmi. Ezeken kívül itt derül ki, hogy hol helyezkednek el az elektromos rákötési pontok, amiken keresztül a hálózatra csatlakoztatják majd a rendszert.

Miután a kivitelező megvizsgálta a tetőt az unokatesómék házán, leült velük beszélgetni egy szakképzett villamos tervező társaságában, aki a tervezés során is jelen volt. A mérnök állapítja meg, hogy milyen teljesítményű inverterre és rendszerre lesz szükség arra, hogy a család minden áramigényét fedezni lehessen a napelem rendszerrel. A beszélgetés során kiderítik, hogy mik a család fogyasztási szokásai, ez alapján mérik fel az igényeket. Az is fontos kérdés, hogy a jövőben tervez-e a család beszerezni egy új hűtőt vagy légkondit, ami ugyebár megnöveli a fogyasztást. Hogy elkerüljük a napelem-rendszer bővítésének szükségét, előre kell gondolkozni. A bővítés tudniillik nem csak abból áll, hogy hozzáteszünk pár új panelt, hanem nagyobb teljesítményű inverter is kell hozzá. Az inverter pedig a szett legköltségesebb része. Emiatt csakis minőségi inverterekkel dolgozik a napelempalyazatok.hu, így az ügyfelek biztosan nem éri csalódás. Az unokatesómék is nagyon meg vannak elégedve a rendszerrel, tökéletesen működik.