A nyár azért többnyire a fesztiválokról, pihenésről, vitorlázásról szól

Most, hogy még diák vagyok, a nyár az alkalmi munkák mellett természetesen a szórakozásról is szól. Ilyenkor tudunk igazán önfeledten bulizni, kikapcsolódni a barátaimmal, amikor nem kell dolgozatra, vizsgára készülni, beadandót írni. Imádom a nyarat, a napsütést, hogy korán kel és későn nyugszik a nap. Engem nem zavar a meleg, kifejezetten szeretem, hogy szinte “rá vagyok kényszerülve” a fagyira, hideg italokra, vizes törülközőre és egyéb hűsítő nyalánkságokra, ami ugyebár ilyenkor megengedett. Persze ilyenkor is figyelek az egészségemre, sportolok és rengeteg vizet iszom, mindennap eszem ínycsiklandó idénygyümölcsöket, főleg dinnyéket – azzal alig tudok leállni. Minden nyáron veszünk legalább egy fesztiváljegyet vagy -bérletet, hogy pár nap csak a koncertekről szóljon. Olyan felszabadító érzés egy fesztivál területét bejárni, ahol mindenki jó kedvű, szól a zene, baráti körben vagyunk és mindenki talál magának valami elfoglaltságot a koncertek között is.

Idén felfedeztünk két barátnőmmel egy új élvezetes elfoglaltságot: a vitorlázást a magyar tengeren. Egy napos kirándulásra mentünk el hárman, béreltünk egy vitorlás hajót kapitánnyal, és egész nap vitorláztunk és kirándultunk is, amikor kikötöttünk a túlparton. Egy csoporttársunk mesélte az egyetemen, hogy ő a BalatonPro-n keresztül bérel vitorlást a családjával, amikor Siófokon fognak nyaralni. Felcsillant a szemem a hír hallatán, mert még nem voltam sosem vitorlázni, úgyhogy épp ideje volt kipróbálni. Megnéztük a barátnőimmel a balatonpro.hu oldalt, hogy tájékozódjunk a hajóbérlés menetéről és a szolgáltatásokról, árakról. Meglepődtünk rajta, hogy mennyire korrektek az árak ahhoz képest, amire számítottunk. Nagyon jó kis programlehetőségeik vannak, valamint még italcsomagokat, fürdési kellékeket is igénybe lehet venni. A hajóik minden komforttal felszereltek, a nagyobbakon még WC, tűzhely, hűtő, hangtechnika és LCD TV is található. Több napra is ki lehet bérelni egy-egy vitorlást, tehát ekkor aludhatunk a hajón és ágyneműt is tudunk bérelni. Sőt, ételek és italok bekészítését is kérhetjük.

Persze ha valaki rendelkezik vitorlásvezetői engedéllyel, az vezetheti a bérelt hajókat, de ha nincs a társaságban ilyen személy, akkor a hajóbérléskor kérhetünk hozzá képzett kapitányt. Hogyha valakit érdekel a vitorlázás témája, szeretné megtanulni irányítani vagy csak több betekintést nyerni a működésébe, annak érdemes kipróbálnia a vitorlás alapoktatást. Ez persze nem helyettesíti a szakoktató által végzett tematikai oktatást, itt csak az alapfogalmakat és a folyamatokat tanulják meg a résztvevők. Ennek keretében részt vehetünk többek között a hajó irányításában és a vitorlák kezelésében. Kisebb létszámú csoportoknak ajánlott ez a program, mert ekkor mindenkivel tud külön foglalkozni a kapitány, így sokkal érdekesebb az oktatás.

Sétavitorlázáson és relax fürdős túrákon is részt vehetünk. Ezen belül két csomag közül lehet választani. A “Felfrissülés” csomag tartalmaz egy kétórás sétavitorlázást kapitánnyal, fürdési lehetőséget a Balaton közepén és egy frissítő italcsomagot. A “Relax” csomagba tartozik egy hatórás vitorlás bérlés kapitánnyal, fürdés a Balaton közepén, vízi játékok és eszközök, valamint szintén frissítő italok. Ezek is nagyon csábítóan hangzottak, de mi mégis egy egész napos túrára neveztünk be, hogy a túlparton legyen időnk kikötni és mászkálni egy kicsit. Mit ne mondjak, nem fogtunk mellé ezzel a programmal. Az idő csodás volt, minden pillanatát nagyon élveztük a kirándulásnak.